Opis
Miód Faceliowy
Miód faceliowy to jeden z mniej znanych miodów. To kwiatowy miód pozyskiwany z nektaru i pyłku facelii błękitnej. Roślina ta należy do rodziny ogóreczników. Dawniej często sadzono ją na ugorach jako pokarm dla zwierząt lub uprawiana jako poplon. Ówcześnie najczęściej sadzona jest przez pszczelarzy. Facelia jest rośliną bardzo miododajną. Przy sprzyjających warunkach dostarcza duże ilości nektaru, ma bardzo długi okres kwitnienia i nie wymaga specjalnej troski w uprawie.
Miód faceliowy ma kolor jasnożółty lub zielonkawy, w smaku jest bardzo aromatyczny oraz delikatny. Dlatego też ze względu na smak jest miodem bardzo lubianym przez dzieci. Zawiera dużo witamin, żelaza oraz magnezu. Po skrystalizowaniu miód przybiera barwę jasną, podobną do miodu rzepakowego. Miód faceliowy jest naturalnym lekiem który wzmacnia organizm i wspomaga leczenie.
Działanie miodu faceliowego
Przede wszystkim zapobiega przeziębieniom, hamuje toksyczny wpływ używek, obniża ciśnienie tętnicze. Wspomaga on także działanie układu krążenia oraz układu pokarmowego. Ponadto wzmacnia organizm przy dużym wysiłku fizycznym. Miód z facelii jak większość miodów wykazuje właściwości antybiotyczne. Znajduje on również zastosowanie jako kosmetyk używany do regeneracji i odżywiania popękanej skóry oraz jako składnik peelingów i maseczek.
P.S. Miód nie jest lekiem! Odpowiednio zbilansowany oraz stosowany regularnie w codziennej diecie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.