Opis
Miód leśny „wielokwiat prosto z lasu”
Miód leśny nie jest miodem spadziowym jak wiele osób myśli, ponieważ jest to miód nektarowy inaczej kwiatowy zbierany z roślin rosnących wśród runa leśnego takich jak np.: dzika róża, dziki bez, borówka, rumianek, kruszyna, dziurawiec, dzika malina, głóg, wrzos, oraz różnego rodzaju zioła. Barwa miodu leśnego w zależności od przeważających roślin może być jasna lub ciemnobrunatna, również jeżeli chodzi o smak od słodkiego, po delikatnie gorzki np. pod pływem zwiększonych zbiorów przez pszczółki nektaru z kwitnącego głogu.
Miód leśny posiada bardzo duza ilość enzymów które odpowiadają za przeciw zapalne właściwości , dzięki temu wykazuje on działanie antybiotyczne. Dodatkowo jego skład bogaty jest w związki azotowe, kwasy organiczne, minerały takie jak wapń, fosfor, potas, a także witaminy olejki eteryczne oraz flawanoidy.
Właściwości miodu leśnego
Miód ten stosowany jest szczególnie w stanach wyczerpania psychicznego i fizycznego organizmu, działa bakteriobójczo pomagając w leczeniu różnych infekcji, pomaga zwalczać zaburzenia układu trawiennego.
P.S. Miód nie jest lekiem! Odpowiednio zbliansowany, oraz stosowany regularnie w naszej codziennej diecie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.