- By Arkweb
Torty, ciasteczka i ciasta z miodem
Ciasta z miodem są znane wszystkim łasuchom i fanom słodkich, aromatycznych wypieków już od wieków. Bo od pokoleń właśnie miód jest powszechnie wykorzystywanym darem natury. Znamy go jako antidotum na wiele schorzeń, jako naturalny kosmetyk oraz wspaniały przysmak kulinarny. W najprostszej postaci dzieci zajadają się kromeczką posmarowaną złotym kremem, a dorośli popijają regularnie herbatę z miodkiem. Jesienią natomiast wszyscy, którzy walczą z przeziębieniem i grypą z przyjemnością raczą się gorącym mlekiem połączonym z tym uzdrawiającym produktem pszczelim. Zaś najlepsi piekarze i cukiernicy z miodów potrafią wyczarować pachnące przepyszne ciasteczka i ciasta. Ich woń unosi się szczególnie w okresie świątecznym, kiedy to w polskich domach pielęgnuje się tradycję rodzinnego wypieku pierniczków, które zdobią także nasze bożonarodzeniowe drzewka. Tutaj największą frajdę mają oczywiście dzieci.
Jakie ciasta z miodem lubimy najbardziej?
W kuchni możemy eksperymentować do woli z miodami i ich różnymi rodzajami. Bowiem wiele gatunków idealnie nadaje się do kulinarnych wypieków. Poza świątecznymi korzennymi pierniczkami w przeróżnych kształtach znanych jest mnóstwo interesujących przepisów na wspaniałe apetyczne ciacha. Oczywiście nie każdy z nas polubił się osobiście z pieczeniem. Niemniej ochota na kwadracik słodkości do kawy towarzyszy nam niejednokrotnie. Wówczas warto odwiedzić sprawdzoną cukiernię, która do swoich wypieków używa naturalnych produktów, np. cukiernię Wulkan w Sanoku, Jaśle lub Krośnie. Tam warto skusić się m.in. na szarlotkę – czyli tradycyjny placek z jabłkami i orzechami w miodzie. Inne słynne ciasta z miodem to najbardziej popularny miodownik z masą grysikową, budyniową lub krówkową, a także powszechnie uwielbiany słodki snikers. I jeszcze wiele odsłon mają dla nas tak zwane orzechowce oraz miodowe ciasta ze słonecznikiem w roli głównej.
Miodowe desery
Równie popularne są desery serwowane rzecz jasna z miodem. Pomysłów, szczególnie na stronach internetowych, jak i książkach kucharskich jest cała moc. Ale zawsze najlepsze są sprawdzone przepisy od naszych babć. Może warto wypróbować je wszystkie? Oprócz tego, że dostarczają nam wiele przyjemności pod postacią smaku, to przede wszystkim są one zdrowe. Tak, naprawdę są zdrowe! Dla przykładu spróbujmy pieczone owoce z miodem i płatkami owsianymi albo bananowe chipsy z miodkiem. I któż z nas nie lubi owocowych musów, na przykład musu szarlotkowego (jabłkowo-gruszkowego) oczywiście z miodem.