miody kremowane
28 stycznia 2022/Blog
  • By Arkweb

Odżywcze, lecznicze i prozdrowotne miody kremowane

Miody kremowane – czym są i jakie mają właściwości? Spróbujemy w prosty sposób je krótko scharakteryzować. Kremowanie miodu to w pełni naturalna i zarazem prosta technologia. Polega ona najczęściej na długim i w odpowiednim czasie mieszaniu świeżego miodu w celu wyeliminowania późniejszego procesu krystalizacji. Bowiem, jak wiadomo, klasyczny miód wraz z czasem zaczyna gęstnieć, tworzą się przy tym drobne lub duże kryształy zawartego w produkcie cukru. Każdy rodzaj miodu, warto dodać, krystalizuje nieco inaczej. Wyrób pszczeli staje się przez to oczywiście mniej smarowny, a niekiedy nawet trudno go wydobyć ze słoika. Dlatego, aby przywrócić jego płynność niektórzy podgrzewają produkt, co może niekorzystnie wpływać na jego niezwykle cenne właściwości. Konsystencja skrystalizowanego miodu też nie zawsze wszystkim odpowiada, toteż miód z tzw. kremownicy może dla wielu stanowić doskonały wybór.

Miody kremowane w Pasiece Stefanek – oferta

W pasiece Stefanek w naturalny sposób powstają zarówno miody klasyczne, jak i kremowane. Biorąc pod uwagę te drugie, obecnie w ofercie naszego sklepu polecamy:

miód malinowy;

miód nawłociowy;

rzepakowo-gryczany;

– i kremowany miód mniszkowy.

Wszystkie z nich stanowią idealną, bo zdrowszą alternatywę dla na przykład innych smarowideł do pieczywa. Doskonale rozpuszczają się również w herbacie, wodzie i innych napojach.

Zalety kremowania miodu

Jak już wspomnieliśmy miód kremowany posiada wielu zwolenników. A raczej jego konsystencja i jednorodna postać. Bo warto zwrócić tutaj niezwykle istotną uwagę na fakt, iż właściwości tej odmiany produktu nie zmieniają się. Wciąż jest to nieoceniony naturalny wyrób pszczeli, który w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych, witamin i innych korzystnie działających związków organicznych. Dodatkowo zachowuje również swój wspaniały smak i intensywny aromat. Natomiast jego miękka smarowna struktura przypomina nieco masło i na pewno nie posiada wyczuwalnych kryształów cukru przez bardzo długi okres przechowywania. I jeszcze jedna zaleta, którą stanowi odporność na rozwarstwianie i tym samym niepożądaną fermentację produktu.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!