Miód malinowy
24 maja 2021/Blog
  • By Arkweb

Miód malinowy prosto z pasieki

Miód malinowy to odmiana pszczelego nektaru, która pozyskiwana jest z kwiatów malin. Niektórzy bowiem w pierwszym skojarzeniu mylnie myślą o owocach, albo też łatwo dają się nabrać na czerwony słoiczek z dodatkiem np. soku malinowego. W praktyce zaś pszczoły mają niełatwe zadanie, ponieważ aby zebrać płynny eliksir muszą bardzo intensywnie wykorzystać krótki czas kwitnienia wspomnianych krzewów. Maliny kwitną jak wiadomo mniej więcej dwa razy w roku w różnych okresach, wiosną i późnym latem. Stąd też w zależności od miesiąca zbioru miody mogą nieco różnić się smakiem. Z reguły miód malinowy jest łagodny, słodki w smaku, z niekiedy wyczuwalną kwaskową nutą.

Jakie właściwości ma miód z kwiatów malin?

Od tysiącleci znamy już wspaniałe działanie różnych gatunków miodów. Dlatego też tak ochoczo je kupujemy i stosujemy w przypadku wielu dolegliwości. Kiedy natomiast mowa o miodzie malinowym zapewne na myśl przychodzi nam czas infekcji i przeziębień. Zresztą bardzo słusznie, gdyż ten niezwykły produkt pszczeli działa rozgrzewająco, napotnie i oczywiście przeciwgorączkowo, przez co skraca czas choroby. Dlatego bardzo chętnie sięgają po niego dorośli i również podajemy go dzieciom jako pomoc w walce z uporczywym kaszlem i wysoką temperaturą. Ale zastosowań miodu tego gatunku jest znacznie więcej. Jest to znakomity naturalny suplement dla osób żyjących w przewlekłym stresie oraz zmagających się z dużym wysiłkiem zarówno psychicznym, jak i fizycznym, np. u sportowców. Poza pozytywnym wpływem na układ odpornościowy malinowy nektar wzmacnia również serce, stymuluje wytwarzanie czerwonych krwinek i zmniejsza ryzyko zachorowań na miażdżycę. Ponadto wykorzystywany jest on do produkcji kosmetyków m.in. do peelingu i masażu oraz kuracji schorzeń skórnych.

Jakie wartości odżywcze posiada miód malinowy

Stosując jakikolwiek miód w swojej diecie warto znać jego właściwości odżywcze. Dlatego też wymieniamy najważniejsze z nich, skryte w niepozornym słoiku z miodem malinowym. Są to przede wszystkim:

– węglowodany proste, głównie monosacharydy –  glukoza i fruktoza;

– kwasy organiczne: glukonowy, cytrynowy i jabłkowy;

– minerały, głównie potas, fosfor, magnez, wapń, żelazo i mangan;

witaminy z grupy B: B1, B2, B4, B5, B6, B7, B9, B12 oraz witamina C;

– cenne enzymy wytwarzane bezpośrednio przez pszczoły, w tym amylaza i inwertaza;

– oraz liczne związki polifenolowe, aldehydy, ketony, estry i antyoksydanty.