Miód pszczeli
9 lipca 2020/
  • By Arkweb

Miód pszczeli – naturalna słodycz

Miód pszczeli zna praktycznie każdy i nie tylko z nazwy. Z pewnością jego smak i zapach jest rozpoznawalny w każdym domu, cukierni czy we wszystkich lokalach gastronomicznych. Jest to przecież bardzo cenny produkt, mający niezwykle korzystny wpływ na nasze zdrowie. Stąd też bardzo często cukiernicy używają miodu naturalnego jako ten wyjątkowy składnik przyciągający smakoszy najlepszych ciast i ciasteczek. Z uwagi zaś na niezliczone właściwości dobroczynne i jakże wspierające nasze zdrowie działanie miód znalazł w pełni zasłużoną pozycję w domowej spiżarence. Warto jednak zaznaczyć, że najlepszy naturalny produkt pszczeli pochodzi prosto z pasieki, na przykład naszej rodzinnej z tradycją Pasieki Stefanek.

Miód pszczeli zamiast cukru

Miód pszczeli czy cukier?

Zarówno miód jak i cukier w pierwszej kolejności kojarzą nam się ze słodkim smakiem. I to jest chyba jedyna ich wspólna cecha. Aby móc odpowiedzieć na powyższe pytanie należy krótko przybliżyć najważniejsze informacje na temat jednego i drugiego produktu. A następnie wyciągnąć wnioski, na ile naturalny miód jest cenniejszy od fabrycznego cukru.

Cukier – czy to gorzki koniec słodkiego życia?

Często słyszymy, że cukier jest bardzo ważną substancją odżywczą i składnikiem energetycznym. Ale cukrem zaopatrującym nasz organizm w energię jest glukoza, którą możemy pozyskać równie dobrze z produktów naturalnych, chociażby z ziemniaków. Natomiast cukier, mimo iż otrzymywany jest z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych, z surowca naturalnego przechodzi na drodze produkcji w zupełnie sztuczny wyrób. Jako produkt fabryczny według naukowców jest on w znacznym stopniu współodpowiedzialny za powstawanie i rozwój bardzo dużej liczby schorzeń. Zaś moment ich powstania jest ukoronowaniem długotrwałych błędów dietetycznych, biorących swój początek już we wczesnym dzieciństwie. Dlatego też ludzie świadomi zagrożeń zdrowotnych, a uwielbiający jednocześnie słodki smak, szukają jego naturalnych odpowiedników.

Czy cukier można zastąpić miodem pszczelim?

Biorąc pod uwagę sam proces powstawania obu tych słodkości odpowiedź wydaje się być jednoznaczna. Miód tworzy sama natura, czyli pszczoły, zaś cukier to produkt kompletnie i chemicznie przetworzony przez człowieka. Ponadto miodki są cennym bogactwem węglowodanów, mikroelementów, witamin czy kwasów organicznych. Jednak zastępując w codziennej diecie cukier miodem należy pamiętać o bardzo istotnej kwestii. Mianowicie miody z racji tego, że są cięższe są też bardziej kaloryczne. Dlatego też należy spożywać je z rozwagą w odpowiednich ilościach.

Miód pszczeli