Miód w kuchni
19 lipca 2022/Blog
  • By Arkweb


Od pieczenia do grillowania…
czyli miód w kuchni

Miód w kuchni i nie tylko… Miód to jeden z podstawowych produktów spożywczych używanych praktycznie w każdym domostwie, jak również w lokalach gastronomicznych, cukierniach czy piekarniach. Jego różnorodność zastosowania wynika między innymi z tego, z czego został zebrany, w tym licznej rozmaitości kwiatów. Dlatego oprócz swoich nieocenionych właściwości zdrowotnych stanowi doskonały dodatek wzbogacający smak i aromat wielu potraw. Dla wielu zapewne w pierwszej kolejności kojarzy się z rozgrzewającą herbatką, słodką kromką chleba na śniadanie, a może grzanym aromatycznym piwem. Jednak wszyscy, którzy lubią eksperymentować kulinarnie wiedzą, iż jest to wspaniały dodatek do dipów i humusów oraz dressingu do sałatek, nie tylko owocowych. Dla cukierników jest to pięknie pachnąca alternatywa cukru do wypieku ciasteczek, ciast, babeczek i innych słodkości. Miody to również genialne składniki glazury do pieczenia mięs, nadające im pysznie chrupiącą złocistą otoczkę.

Ciekawe propozycje wykorzystania miodu

Kulinarny świat jest niezwykle bogaty w tradycyjne i niepowtarzalne smaki dzięki unikalnemu łączeniu odpowiednio dobranych składników potraw. Sprawdźmy zatem z czym wyjątkowo dobrze komponuje się miód. Oto kilka wybranych propozycji, które na pewno warto wypróbować.

Sos musztardowo miodowy

Pyszny słodko-pikantny w smaku o aksamitnej konsystencji stanowi idealny dodatek do sałatek oraz mięs. Jest bardzo prosty w przygotowaniu i robi się go ekspresowo. Wystarczy energicznie połączyć ze sobą musztardę, miód, oliwę i ewentualne przyprawy według uznania.

Przetwory np. marynowana papryka z miodem

Idealny sposób na to, aby w jednym słoiku zamknąć bardzo cenne dla zdrowia witaminy i minerały, po które można sięgnąć przede wszystkim w sezonie jesienno-zimowym. Miód stanowi tutaj dodatkowy jakże wartościowy składnik klasycznej zalewy octowej.

Kutia

Chociaż kojarzona przede wszystkim ze świętami Bożego Narodzenia może zagościć na stole również każdego innego dnia. Jest to przecież tradycyjna potrawa kuchni ukraińskiej, białoruskiej, litewskiej jak również dawniej polskiej kuchni kresowej. Głównymi składnikami kutii jest oczywiście mak, pszenica i słodki miód. Natomiast jej smak można wzbogacać dodatkowo orzechami, rodzynkami, migdałami, skórką pomarańczy czy też wanilią.

Grylaż

Fantastyczny zachwycający smakiem i aromatem deser, który uwielbiają praktycznie całe rodziny. Albo też wykorzystywany jest jako masa do przekładania wafli, tortów i nadziewania wyrobów cukierniczych, np. rogalików. Powstaje głownie z prażonych migdałów, orzechów laskowych lub arachidowych oraz karmelizowanego cukru, masła i miodu.

Nalewka z miodem

To doskonały pomysł na domowy trunek dla wszystkich smakoszy miodu. Oczywiście idealnie w tym oto napitku z miodem komponują się takie składniki jak: cytryna, goździki i cynamon.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!