Miody kremowane, czyli jakie?

Kategoria

Data

28 stycznia, 2022

Udostępnij post

Odżywcze, lecznicze i prozdrowotne miody kremowane

Miody kremowane – czym są i jakie mają właściwości? Spróbujemy w prosty sposób je krótko scharakteryzować. Kremowanie miodu to w pełni naturalna i zarazem prosta technologia. Polega ona najczęściej na długim i w odpowiednim czasie mieszaniu świeżego miodu w celu wyeliminowania późniejszego procesu krystalizacji. Bowiem, jak wiadomo, klasyczny miód wraz z czasem zaczyna gęstnieć, tworzą się przy tym drobne lub duże kryształy zawartego w produkcie cukru. Każdy rodzaj miodu, warto dodać, krystalizuje nieco inaczej. Wyrób pszczeli staje się przez to oczywiście mniej smarowny, a niekiedy nawet trudno go wydobyć ze słoika. Dlatego, aby przywrócić jego płynność niektórzy podgrzewają produkt, co może niekorzystnie wpływać na jego niezwykle cenne właściwości. Konsystencja skrystalizowanego miodu też nie zawsze wszystkim odpowiada, toteż miód z tzw. kremownicy może dla wielu stanowić doskonały wybór.

Miody kremowane w Pasiece Stefanek – oferta

W pasiece Stefanek w naturalny sposób powstają zarówno miody klasyczne, jak i kremowane. Biorąc pod uwagę te drugie, obecnie w ofercie naszego sklepu polecamy:

miód malinowy;

miód nawłociowy;

rzepakowo-gryczany;

– i kremowany miód mniszkowy.

Wszystkie z nich stanowią idealną, bo zdrowszą alternatywę dla na przykład innych smarowideł do pieczywa. Doskonale rozpuszczają się również w herbacie, wodzie i innych napojach.

Zalety kremowania miodu

Jak już wspomnieliśmy miód kremowany posiada wielu zwolenników. A raczej jego konsystencja i jednorodna postać. Bo warto zwrócić tutaj niezwykle istotną uwagę na fakt, iż właściwości tej odmiany produktu nie zmieniają się. Wciąż jest to nieoceniony naturalny wyrób pszczeli, który w swoim składzie zawiera mnóstwo cennych składników mineralnych, witamin i innych korzystnie działających związków organicznych. Dodatkowo zachowuje również swój wspaniały smak i intensywny aromat. Natomiast jego miękka smarowna struktura przypomina nieco masło i na pewno nie posiada wyczuwalnych kryształów cukru przez bardzo długi okres przechowywania. I jeszcze jedna zaleta, którą stanowi odporność na rozwarstwianie i tym samym niepożądaną fermentację produktu.

Wyszukaj post

Ostatnie posty

Życzenia świąteczne od Pasieki Stefanek

Z okazji Świąt Bożego Narodzenia, składamy serdeczne życzenia pełne zdrowia, radości i ciepła. Dziękujemy za Wasze wsparcie i zaufanie przez cały rok. W te wyjątkowe dni życzymy Wam spokoju, magii świąt oraz wspaniałych chwil spędzonych w gronie najbliższych 🙂 Zespół...

Najlepszy Smak Regionu- dostępny w Boguchwale

Pasieka Stefanek – Najlepszy Smak Regionu 2024 za Miód Nawłociowy Pasieka Stefanek zdobyła prestiżowe wyróżnienie „Najlepszy Smak Regionu 2024” w kategorii miodów za swój miód nawłociowy. To wyróżnienie, przyznane podczas konkursu „Karpaty na Widelcu” w Rzeszowie,...

Twoje preference plików cookies

Używamy plików cookie własnych i stron trzecich, aby usprawnić nawigację, analizować korzystanie z witryny, zapamiętywać preferencje użytkownika oraz dostarczać spersonalizowane treści i reklamy. Pliki cookie stron trzecich są zapisywane wyłącznie za zgodą użytkownika.

Niezbędne

COOKIEEYE-CONSENT - 1 rok - CookieYes sets this cookie to remember users consent preferences so that their preferences are respected on their subsequent visits to this site. It does not collect or store any personal information of the site visitors.
COOKIEEYE-CONSENT - 1 rok - CookieYes sets this cookie to remember users consent preferences so that their preferences are respected on their subsequent visits to this site. It does not collect or store any personal information of the site visitors.
COOKIEEYE-CONSENT - 1 rok - CookieYes sets this cookie to remember users consent preferences so that their preferences are respected on their subsequent visits to this site. It does not collect or store any personal information of the site visitors.

Funkcjonalne

Pomagają w udostępnianiu treści w mediach społecznościowych i innych funkcjach stron trzecich.

Analityczne

Pozwalają zrozumieć, jak użytkownicy korzystają z witryny.

Wydajnościowe

Pomagają analizować wydajność witryny i poprawiać doświadczenia użytkowników.

Reklamowe

Dostarczają spersonalizowane reklamy i śledzą skuteczność kampanii.