miody pszczele
28 lipca 2021/Blog
  • By Arkweb

Miody pszczele – nie tylko naturalna słodycz od tysięcy lat

Miody pszczele to nie tylko pyszny przysmak dla miłośników wszelakich słodkości. Szczególne bowiem jego zalety to właściwości odżywcze i lecznicze. Ponadto ten ujmujący dar natury ma też swoje zasłużone miejsce jako niezwykle cenny surowiec kosmetyczny. Ale zacznijmy od tego, iż jest to najstarsze lekarstwo na świecie. Być może nawet trudno nam sobie wyobrazić, że wtedy w ogóle istniały pszczoły. Ale fakt jest faktem i wzmianki o zastosowaniu miodu na różne dolegliwości znajdujemy już w egipskich księgach medycznych.

Niezwykłe właściwości odżywcze miodów

Praktycznie każdy, kto kupuje miód kieruje się jego pozytywnym działaniem na różne obszary naszego zdrowia. Takie informacje przechodziły z pokolenia na pokolenie. I część z nas nie zastanawia się nawet, jakie to składniki miodu odpowiadają za jego właściwości. Po prostu podchodzimy do tego produktu często bardzo ogólnie. A warto wiedzieć, co kryje się w środku tego szlachetnego wyrobu. Dzięki rozwojowi nauki i techniki związki chemiczne zawarte w różnych produktach naturalnych zostały nazwane, szczegółowo przebadane i opisane. Z tych znajdujących się w miodach na szczególną uwagę zasługują jedne z najbardziej pożądanych przez nasz organizm i mające niemały wpływ na prawidłowe funkcjonowanie każdego organizmu. Są to oczywiście węglowodany, minerały i witaminy, aminokwasy, kwasy organiczne, flawonoidy, polifenole i wiele innych. To dzięki nim miód posiada między innymi właściwości antyoksydacyjne, antybakteryjne czy przeciwzapalne.

Miody pszczele na serce, żołądek i na co jeszcze?

Dzięki wspomnianym wcześniej związkom organicznym, których rola w produktach naturalnych jest nieoceniona, spożywanie miodu zmniejsza ryzyko wystąpienia chorób sercowo-naczyniowych i zakrzepów. Przyczynia się również do obniżania ciśnienia tętniczego. Natomiast za zasługą zawartych w swoim składzie antyoksydantów, miód jest doskonałym preparatem na stres i tak zwane długie życie. Należy tutaj jeszcze wspomnieć o faktach znanych od pradawnych czasów, a mianowicie o tym, iż miody były powszechnie stosowanym środkiem na rany. A to dzięki ich właściwościom przeciwzapalnym i przeciwbakteryjnym. Przyspieszały także naprawę tkanek. Oczywiście praktyki te przetrwały po dziś dzień.

Miód zamiast cukru