sezon pszczelarski

Sezon pszczelarski w Pasiece Stefanek

Sezon pszczelarski – jak co roku – w naszej pasiece zaczyna się z nastaniem wiosny. Wtedy temperatura rośnie, przyroda budzi się do życia i razem z nią budzą się pszczółki.

Pierwszy przegląd po zimie jest zawsze bardzo ekscytujący i ciężko się na niego doczekać, ponieważ każdy pszczelarz jest bardzo ciekawy jak jego rodziny przezimowały. W efekcie czy nie zabrakło im pokarmu, czy nie były zbyt słabe na jesień i trudy zimowych dni ich nie pokonały. Czy w każdej rodzinie jest królowa i z jaką „siłą” rodziny mamy do czynienia. Co będzie w rezultacie rzutowało na dalsze jej losy. Co roku zdarza się, że jedne rodziny są w bardzo dobrej kondycji, a niektóre w trochę gorszej. I tutaj dużo zależy od pszczelarza i „zabiegów”, jakie zastosuje, by te gorsze rodziny doszły do pełnej siły. Jeśli nie na pierwszy pożytek sezonu, to na kolejny.

Sezon pszczelarski – prace

Po pierwszych przeglądach gdy wszystko idzie po naszej myśli stopniowo dokładamy ramek, aby poszerzyć gniazdo. Wówczas królowe (lub jak kto woli- matki) mogą jak najwięcej czerwić (czyli składać jajeczka, z których powstaną nowe pszczółki). Ważne, aby w ulu było jak najwięcej „robotnic”., które będą posłusznie pracowały przez nadchodzący sezon na ogólny sukces całego ula.

Nasza pasieka bazuje na ulach typu wielkopolskiego, więc na ulach, w których znajduje się 10 ramek w gnieździe, czyli korpusie dolnym i 10 w miodni – korpusie górnym. Gdy rodzina pszczela jest już na tyle mocna w siłę i zasób robotnic, że obsiadają one wszystkie 10 ramek w gnieździe, wtedy zakładamy wcześniej wspomniany drugi korpus czyli „miodnię”. A w niej będzie składowany nektar przyniesiony do ula i przerobiony przez pszczoły na produkt końcowy czyli miód.

Sezonowe wędrówki

W zależności, jaki miód chcemy pozyskać, musimy wędrować z naszymi podopiecznymi na konkretne pożytki.  I są to np.: rzepak, gryka, plantacje malin, lasy jodłowe itp. lub tworzyć wokół swoich pasiek tzw „pasieczyska”. Polega to na obsadzaniu terenu wokoło pasiek stacjonarnych różnymi drzewami i krzewami miododajnymi. Oczywiście mając nadzieje, by kiedyś wydały „plon obfity”. Gdy dany pożytek ukończy kwitnienie, a pogoda nam sprzyjała i miód jest w ulach, jest to sygnał dla nas ze możemy rozpoczynać upragnione miodobranie. Wówczas wyjmujemy ramki z miodem z górnego korpusa i przywozimy do pracowni. I tutaj miód jest wirowany w miodarce i rozlewany albo od razu do słoików albo przelewany w duże pojemniki. Wywyirowane ramki trafiają z powrotem do uli.

Pożytki

W przerwach między jednym a drugim pożytkiem robimy przeglądy gniazd. Przewozimy ule w inne miejsca i modlimy się by pogoda sprzyjała kolejnemu kwitnieniu lub wystąpieniu tak pożądanej przez wszystkich spadzi. I tak sezon miodowy zaczynamy na przełomie kwietnia i maja jak wszystko się dobrze wiedzie miodem z mniszka lekarskiego lub wielkowiatu z kwitnących drzew owocowych. A ostatnim pożytkiem, z którego pozyskujemy miód w naszym wypadku jest nawłoć pozyskiwana końcem sierpnia, a czasem na początku września.
Następnym krokiem jest podkarmianie pszczół na zimę pokarmem na którym przetrwają zimę, podawanie lekarstw przeciwko Warrozie i ostateczne układanie gniazda na zimę.

Etap końcowy

Ostatnim etapem jest zdjęcie 2 korpusu i docieplenie rodziny. Tak przygotowany ulik około połowy października już bez ingerencji pszczelarza musi sobie radzić przez porę zimową, by na wiosnę cała „zabawa w nowe życie” rozpoczęła się na nowo.
Opisane powyżej kilka zdań jest bardzo powierzchownym opisem obrazującym sezon pszczelarski.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!

Twoje preference plików cookies

Używamy plików cookie własnych i stron trzecich, aby usprawnić nawigację, analizować korzystanie z witryny, zapamiętywać preferencje użytkownika oraz dostarczać spersonalizowane treści i reklamy. Pliki cookie stron trzecich są zapisywane wyłącznie za zgodą użytkownika.

Niezbędne

COOKIEEYE-CONSENT - 1 rok - CookieYes sets this cookie to remember users consent preferences so that their preferences are respected on their subsequent visits to this site. It does not collect or store any personal information of the site visitors.
GRECAPTCHA - 1 rok - This cookie is set by the Google recaptcha service to identify bots to protect the website against malicious spam attacks.

Funkcjonalne

Pomagają w udostępnianiu treści w mediach społecznościowych i innych funkcjach stron trzecich.

Analityczne

Pozwalają zrozumieć, jak użytkownicy korzystają z witryny.

Wydajnościowe

Pomagają analizować wydajność witryny i poprawiać doświadczenia użytkowników.

Reklamowe

Dostarczają spersonalizowane reklamy i śledzą skuteczność kampanii.