Opis
Miód ze Spadzi Liściastej – „rzadki gość”
Miód ze spadzi liściastej, jak sama jego nazwa wskazuje, to odmiana miodu pochodząca głównie z drzew liściastych za sprawą tzw: ”rosy miodowej”, szczególnie z klonu, topoli, lipy, brzozy, ale także z drzew owocowych. Niestety Miód ten nie występuje każdego roku, dlatego tym bardziej cieszy jego obecność w ulach. W odróżnieniu od innych miód ze spadzi liściastej nie powstaje z nektaru kwiatów, tylko z tzw. „spadzi” – czyli soku drzew i roślin spijanych przez mszyce, przerabianych oraz wydalanych w formie owej słodkiej spadzi, którą następnie zbierają pszczoły i zanoszą do ula.
Kolor miodu ze spadzi liściastej jest różny, w zależności z jakich drzew został zebrany i może mieć barwę od ciemnobrązowej do zielonkawo-herbacianej. W smaku słodki, chodź czasem delikatnie cierpkawy.
Miód ten jest jednym z najwartościowszych miodów. W swoim składzie zawiera około 9 razy więcej pierwiastków niż miody nektarowe. Występują one w łatwo przyswajalnej postaci, a są to między innymi: potas, wapń, sód, fosfor, magnez i mangan. Może posiadać dwukrotnie więcej glukozy niż fruktozy. Jako jedyny w swoim składzie może zawierać srebro. Ma dwukrotnie więcej białek, aminokwasów i enzymów, a także niewielkie ilości witamin: A, B, B6, C, K.
Już jedna łyżka miodu ze spadzi liściastej dziennie wpływa na lepsze funkcjonowanie całego naszego organizmu.
Działanie miodu ze spadzi liściastej
Pomaga w przemianie materii, reguluje pracę serca-obniżając ciśnienie. Poprawia pracę nerek, przyśpiesza gojenie ran, oparzeń i odmrożeń. Pomocny jest też przy biegunkach i zaparciach. Zmniejsza napięcie nerwowe, działa uspokajająco, a spożywany przed snem pomaga przy zaśnięciu.
P.S. Miód nie jest lekiem! Odpowiednio zbilansowany oraz stosowany regularnie w codziennej diecie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.