Opis
Miód gryczany ”inny niż wszystkie”
Miód gryczany to jeden z najwartościowszych miodów. Ma charakterystyczną ciemna barwę i ostry smak. Miód ten posiada bardzo intensywny zapach kwiatów gryki . Miód gryczany w odróżnieniu od innych miodów zawiera w swoim składzie więcej wody , czasami po procesie krystalizacji na jego powierzchni tworzy się warstwa miodu rzadkiego , nieskrystalizowanego, dlatego zaleca się aby miód gryczany przetrzymywać w temperaturach poniżej 18 st C. Ze względu na duża zawartość rutyny, substancji lotnych hormonów, enzymów, oraz całej palety substancji o właściwościach odżywczych i leczniczych , miód gryczany kwalifikowany jest do najbardziej wartościowych z miodów. W swoim składzie miód ten zawiera również dużą ilość pierwiastków takich jak : żelazo, magnez, fosfor, potas, bor, sód, miedź , cynk, krzem, a także witamin z grupy B, oraz witaminy C.
Właściwości miodu gryczanego.
Miód ten przede wszystkim zalecany jest osobom starszym, osobom ze zdiagnozowaną miażdżycą, oraz osobom znajdującym się w grupie ryzyku chorób serca. Cukry proste zawarte w miodzie gryczanym są łatwo przyswajalne do krwioobiegu odżywiając tym samym mięsień sercowy. Wykazuje działanie antyoksydacyjne zwalczając wolne rodniki, chroniąc w ten sposób przed uszkodzeniem nie tylko naczynia krwionośne, ale wszystkie komórki naszego organizmu. Systematyczne spożywanie miodu gryczanego powoduje wzrost hemoglobiny. Jest bardzo skuteczny w wspomaganiu leczenia przeziębień, ponieważ jest jednym z najlepszych naturalnych antybiotyków. Działa odtruwająco na wątrobę .
P.S. Miód nie jest lekiem! Odpowiednio zbliansowany, oraz stosowany regularnie w naszej codziennej diecie korzystnie wpływa na funkcjonowanie naszego organizmu.