miód Mniszkowy
28 października 2022/Blog
  • By Arkweb

Jaki miód wybrać na przeziębienia? Miód mniszkowy, leśny, a może gryczany? Przeczytaj do końca aby sprawdzić.

Jesień w pełni, a wraz z nią poza piękną, kolorową aurą nadszedł także czas chłodów i infekcji. Nie od dziś wiadomo, że miód kryje w sobie wiele właściwości leczniczych o czym więcej możecie przeczytać tutaj. Warto także zaznaczyć, że aby wspomagać budowanie odporności warto po miód sięgać regularnie a nie tylko doraźnie. Nie jest on bowiem lekiem a wspaniałym, naturalnym suplementem diety. Co jednak zrobić gdy dopadnie nas niespodziewany kaszel? Oto kilka prostych przepisów mogących nas uratować w takiej sytuacji. 

Miód z cynamonem na kaszel i przeziębienie

Miód i cynamon to idealne połączenie, które możesz zastosować na kaszel, bóle zatok  czy przeziębienie. Cynamon stosowano w medycynie chińskiej aby wspomóc organizm przy problemach trawiennych, bólów mięśniowych, menstruacyjnych a także na przeziębienia. Miód zaś ma silne działanie antybakteryjne, wspomaga pracę serca oraz przyśpiesza regenerację organizmu.

Przygotowanie:
Wystarczy, że wymieszamy ze sobą łyżkę miodu z ¼ łyżeczki cynamonu  i będziemy zażywać 1 do 2 razy na dzień przez około 3 dni. Wedle preferencji możesz także rozcieńczyć taką miksturę w szklance wody i przyjmować w takiej formie. Należy jednak pamiętać żeby woda nie była za ciepła aby miód nie stracił swoich leczniczych właściwości.

Płukanka z miodu jako ratunek dla gardła

Aby wspomóc leczenie gardła świetnie sprawdzi się także płukanka miodowa.

Przygotowanie:
Rozpuszczamy łyżeczkę miodu w szklance wody i płuczemy gardło ok. 3 do 4 razy dziennie. Taki roztwór można także stosować jako spray do gardła. Wystarczy przelać do czystego pojemnika z rozpylaczem.  Woda nie może mieć temperatury wyższej niż 40°C.

Syrop z miodu, cytryny i imbiru

Połączenie przeciwzapalnego miodu, rozgrzewającego imbiru i cytryny z dużą zawartością witaminy C wspomagającej odporność, to świetny i jednocześnie pyszny sposób na pomoc dla organizmu walczącego z przeziębieniem.

Przygotowanie:
Miód wlewamy do małego naczynia na około ¾ wysokości. Uprzednio dobrze umytą cytrynę kroimy w plastry (bez obierania ze skórki) i dodajemy do miodu. Następnie dodajemy starty imbir i całość dokładnie mieszamy. Naczynie z miksturą szczelnie zakręcamy i zostawiamy na około 24 godziny. Syrop spożywamy 2 do 3 razy dziennie do ustąpienia objawów.

Na przeziębienia i problemy górnych dróg oddechowych szczególnie polecamy miód gryczany, leśny, malinowy i rzepakowy. A jeśli zażywacie antybiotyki możecie także rozważyć miód mniszkowy, który wykazuje właściwości osłonowe.

Zapraszamy równiesz na naszego Facebooka.

Szybki kontakt!
+
Wyślij!