różne zastosowania miodu faceliowego
2 czerwca 2024/Blog
  • By Arkweb

Właściwości miodu faceliowego

Miód faceliowy charakteryzuje się delikatnym smakiem i subtelnym aromatem. Cieszy się popularnością nie tylko za walory smakowe, ale także za swoje właściwości zdrowotne. Wzmacnia odporność, wspomaga metabolizm i dodaje energii. Dowiedz się, jak go rozpoznać i jakie korzyści może przynieść.

Z czego jest zrobiony miód faceliowy?

Istnieje wiele rodzajów miodów. Faceliowy należy do grupy miodów nektarowych, czyli powstaje on z roślin, które wydzielają nektar. W przypadku miodu faceliowego tą rośliną jest facelia błękitna – często uprawiana przez pszczelarzy, ze względu na to, że pszczoły chętnie pracują na jej uprawach.

facelia błękitna

Sam proces produkcji miodu rozpoczyna się wraz ze zbieraniem nektaru z kwiatów facelii błękitnej przez pszczoły. Następnym krokiem produkcji jest przenoszenie nektaru do uli przez pszczoły. Tam z nektaru odparowuje woda i podlega on procesowi fermentacji. Rezultatem tego jest miód zbierany przez pszczoły i przechowywane w plastrach znajdujących się w ulu.

Jak rozpoznać miód faceliowy?

Miód faceliowy można rozpoznać po kolorze, aromacie oraz smaku. Miód ten w postaci płynnej ma intensywny żółty kolor. Jednak jego barwa może zmienić się po krystalizacji miodu, która trwa od kilku tygodni do kilku miesięcy po zbiorze. Po tym czasie miód przybiera bardziej jasnożółtą, często wpadającą nawet w biel, barwę.

Kolejną rzeczą, po której można rozpoznać miód faceliowy, jest jego aromat – jest on bardzo subtelny jednak przyjemny i lekko kwiatowy. Ten delikatny i naturalny bukiet zapachowy sprawia, że miód faceliowy jest wyjątkowy i łatwo rozpoznawalny wśród innych rodzajów miodu.

Innym wyznacznikiem, po którym można poznać, czy ma się do czynienia z miodem faceliowym, jest jego smak, który można bardzo łatwo rozpoznać. W porównaniu do innych rodzajów miodu jest on bardziej słodki i subtelny, dlatego też jest idealny dla osób, które wolą łagodniejsze smaki.

Miód faceliowy – dlaczego warto po niego sięgnąć?

Poza walorami smakowymi miód faceliowy ma dużo innych zalet. Przede wszystkim znajduje się w nim masa substancji, które są niezbędne dla naszego organizmu, takie jak witaminy (A, C, PP, B), węglowodany, białka, potas, wapń, magnez czy też żelazo. Dlatego też ten rodzaj miodu może być stosowany przy przeróżnych dolegliwościach.

Na co dobry jest miód faceliowy? – o właściwościach leczniczych

Przede wszystkim miód faceliowy, przez zawarte w sobie substancje, bardzo wzmacnia odporność, dlatego też jest on szczególnie polecany dla osób zmagających się z grypą lub przeziębieniem.

Lecznicze właściwości miodu faceliowego mogą także okazać się przydatne dla osób z astmą. Ma on działanie przeciwzapalne, co może pomóc w redukcji stanów zapalnych w drogach oddechowych, które często towarzyszą astmie. Dzięki swoim właściwościom łagodzącym miód faceliowy może również pomagać w redukcji podrażnień gardła i błon śluzowych, co jest istotne dla astmatyków, którzy mogą doświadczać kaszlu i uczucia suchości w gardle.

Po miód faceliowy mogą także sięgać sportowcy i osoby na diecie –  wspomaga on działanie metabolizmu oraz może dodać potrzebnej energii po intensywnym wysiłku fizycznym poprzez stymulację produkcji czerwonych krwinek.

Miód faceliowy może być także bardzo przydatny po spożyciu kawy, herbaty, alkoholu lub dla osób palących. Jego odtruwające działanie pomaga obniżyć toksyczne działania tych substancji oraz wspomaga detoksykację wątroby.

Po miód faceliowy warto także sięgnąć w swojej codziennej diecie przy chorobach układu krążenia, niewydolności mięśnia sercowego, miażdżycy i nadciśnieniu. Miód ten może skutecznie obniżyć ciśnienie tętnicze krwi, a gdy spożywa się go regularnie, to może także obniżyć poziom cholesterolu i trójglicerydów we krwi.

Miód faceliowy dla dzieci

Dania z miodem faceliowym można także przygotowywać dzieciom. Jednak tak jak w przypadku innych rodzajów, można to robić tylko w przypadku, gdy dziecko skończyło 1. rok życia. Wcześniej nie jest to zalecane ze względu na to, że może wywołać botulizm, czyli chorobę wywołaną spożyciem miodu, który był zanieczyszczony laseczką jadu kiełbasianego.

Dla starszych dzieci spożywanie miodu jest zupełnie bezpieczne i może także wspomagać ich odporność. Jednak po jego zjedzeniu należy przepłukać zęby, aby nie narażać dziecko na próchnicę zębów.

Miód faceliowy – właściwości dla urody

Miód faceliowy znajduje się w składzie wielu preparatów kosmetycznych. Kosmetyki z miodem szczególnie polecane są dla osób ze skórą przetłuszczającą się oraz naczynkową. Dzięki zawartych w miodzie witaminach z grupy B oraz witaminach C i E poprawia on regulację wydzielania sebum i ujednolica koloryt cery, przy jednoczesnym nawilżeniu skóry. Dodatkowo miód ten ma także działania przeciwzapalne i przeciwutleniające, co może się okazać szczególnie przydatne dla osób zmagających się z trądzikiem lub bliznami po nim.

Kosmetyki z miodem faceliowym mogą być także stosowane do ust, szczególnie dla osób, które mają problem z pękającą i suchą skórą na ustach. Pomadki z miodem mogą pomóc nawilżyć i ochronić usta, szczególnie w zimie, kiedy to najbardziej narażone są one na przesuszanie.

Miód faceliowy – przeciwskazania

Przed dołączeniem miodu faceliowego do codziennej diety, warto mieć na uwagę przeciwskazania co do jego stosowania. Szczególnie ostrożne powinny być osoby chore na cukrzycę. Niestety zawiera on dużo cukrów prostych, które powodują nagły wyrzut insuliny do krwi.

Odpuścić spożycie miodu faceliowego powinny także osoby uczulone na jakąś z substancji zawartych w miodzie, lub na samą facelię, z której miód jest produkowany.

Jak najlepiej spożywać miód faceliowy?

Miód faceliowy może spożywać samemu, lub może być także dodatkiem do wielu przepisów. Można nim urozmaicić, chociażby owsiankę, jogurt, smoothie oraz przeróżne desery i ciasta. Dzięki temu dania będą słodsze i zyskają kwiatowy aromat.

miód faceliowy - zastosowanie

Miód może być także stosowany jako zamiennik cukru w herbacie, jednak trzeba uważać, aby temperatura herbaty nie przekraczała 40˚C. Niszczone są wtedy białka i enzymy zawarte w miodzie, które są korzystne dla zdrowia.

Po więcej informacji zapraszamy również do śledzenia naszego bloga, Instagrama oraz Facebooka!

Szybki kontakt!
+
Wyślij!